Usui Reiki

Usui Reiki (Usui Shiki Ryoho)

Usui Reiki (Usui Shiki Ryoho) je tradicionalni stil Reikija.

 

Ovo je prvi, osnovni, izvorni stil Reikija, na sve što smo rekli uopšteno o Reiki metodi, možemo da dodamo par stvari iz istorije ove metode…

Veruje se da je Reiki drevna metoda kanalisanja životne energije, koja je korišćena još u vreme civilizacija Mu i Atlantida. Zbog specifičnog načina prenošenja i izvesnog vela  tajnovitosti, koji je obavijao metodu, dugo nije bilo nikakvih pisanih dokaza o korišćenju  Reikija, već se samo pretpostavlja da su ga koristili pojedini monasi u hramovima i sl. Utemeljivač Reiki metode u savremeno doba, koji je poneo i zvanje prvog velikog majstora, bio je Japanac Mikao Usui. Zbog svog značaja i doprinosa inspirisao je mnoge da uz njegovu biografiju dodaju i neke neistinite ili ničim dokazive elemente, tako da se sada mogu čuti različite priče o njegovom životu.

 

Nakon više godina izučavanja naišao je na navode o drevnom obliku lečenja. Pronašao  je opise metoda, formula i simbola koji su detaljno opisivali kako naučiti veštinu  isceljivanja rukama. Međutim, iako je imao tehničko znanje o praktikovanju, nije znao kako da ga upotrebi u stvarnosti. Nedostajao mu je ključ za aktivaciju. Odlučio je da poslednju informaciju potraži kroz meditaciju. Otišao je na planinu Kuramu, gde je proveo 21 dan u postu bez hrane, meditaciji, molitvi i čitanju. Poslednjeg dana u molitvi je zatražio od Stvoritelja da mu pokaže svetlost. Iznenada, sjajno svetlo se pojavilo na nebu i krenulo brzo ka njemu, udarivši ga u čelo (u čakru trećeg oka). Onesvestio se i u izmenjenom stanju svesti imao viziju istih simbola koje je  ranije pronašao.

 

Vizija je bila potvrda koja je Usuiju bila potrebna. Znao je da je pronašao ključ za davnu veštinu isceljivanja, koju su koristili Buda i Isus. Kad mu se u potpunosti vratila svest, krenuo je nazad niz planinu. Usledili su događaji poznati kao četiri čuda. 

Posekao je prst na nozi, instinktivno stavio ruku na njega i krvarenje i bol su prestali.

Stigavši u obližnje selo, zastao je da jede i da  se odmori. Iako nije jeo 21 dan, mogao je da jede normalno, bez ikakvih bolova u stomaku. 

Devojka koja mu je poslužila obrok imala je veliki otok i bolove u zubu. Dozvolila mu je da položi ruku na njeno lice i otok i bol su se smanjili. Kad se vratio kući, našao je u krevetu svog prijatelja glavnog monaha, koji je bio u bolovima od teškog artritisa. I njemu je uspeo da olakša bol i patnju. Taj dar od Boga Usui je nazvao Reiki, što je japanski naziv za univerzalnu životnu energiju.

 

Glavni monah ga je posavetovao da ponese svoj posebni dar u siromašne kvartove Kjota i da isceljuje prosjake. Dobio je i podsećanje da nije dovoljno isceliti telo, već se mora isceliti i um i duh. On je tu lekciju dobio nakon sedam godina na neočekivani način. Nakon što je dugo vremena isceljivao prosjake u siromašnim kvartovima Kjota da  bi bili zdravi i mogli da rade, oni su mu se vraćali s rečima da je lakše da prose. Bio je zaboravio osnovnu doktrinu. Osećajući se poniženo, ponovo se povukao da meditira. Ovog puta dobio je pet Reiki principa.

Život je proveo isceljujući, podučavajući i razvijajući Usui Shiki Ryoho (u žargonu poznatiji kao Usui Reiki).

Imao je devetnaest glavnih učenika, koji su svi bili ili lekari zapadne alopatske medicine ili tradicionalne japanske. Znao je da treba da razvije metod koji može biti prihvaćen i koji mogu razumeti u svakoj religiji i kulturi. Osmislio je da Reiki nema nikakvu dogmu ni religijska verovanja i to ga je učinilo univerzalnim. Teno, japanski car, ukazao je poštovanje Usuiju dodelivši mu doktorat. Do svoje smrti 1930. Usui je inicirao svih svojih devetnaest učenika u nivo majstora učitelja. Za sledećeg velikog majstora odabran je Ćadžiro Hajaši, a zatim Takata.

 

Životna energija poseduje svoju svest i mudrost, prilagođava se individualnim potrebama svake osobe i tako za svakoga postaje lična metoda za unapređenje zdravlja i kvaliteta života.

 

Reiki metodu odlikuje jednostavnost. Znanje o energetskom radu se prenosi u toku obuke. Sve što praktičar treba da radi nakon obuke jeste da praktikuje Reiki, tj. da redovno radi tretmane. 

Reiki pomaže u prevenciji razvoja bolesti. Obuka je samo jedan segmen u toku ličnog razvoja, bilo bi dobro da redovno praktikujete ovu metodu kako biste imali što bolje rezultate. Naravno da ne treba ni preterivati. Dovoljno je i raditi jedan tretman dnevno.

Reiki obuka ima snažan isceljujući efekat na Um, Telo i Duh, aktivira se sedam čakri,  počev od korenske do krunske, za svaku je potrebno oko 24 sata a ciklus se ponavlja 3  puta. Dobro je više se odmarati 21 dan nakon inicijacija. Svakodnevni autotretmani u velikoj meri smanjuju bilo kakvu nelagodu izazvanu čišćenjem. Ukoliko doživite neke emotivne reakcije, važno je da ste puni ljubavi i saosećanja prema sebi. 

 

Nakon tretmana, energija ostaje u telu  i do 5 sati, a pošto se konstantno širi, Reiki izranja iz osobe i svojom pozitivnom moći utiče na sve što okružuje Reiki praktičara – druge ljude, životinje, boljke, prostor. Praktikovanje Reikija dovodi životnu energiju u telo čoveka, što neposredno energizuje sve fiziološke  procese i sisteme organizma.

 

Praktikovanje Reikija podstiče kod osobe duhovni rast, razvija saosećanje, toleranciju, zdravu ljubav prema sebi, ljubav prema bližnjima, svim živim bićima, okolini, planeti.

 

U okviru ovog stila, postoje tri stepena.

Prvi – Praktičarski, osoba može da energizuje sebe i preporučuje se da radi samo sebi tretmane i ukoliko je potrebno, ljudima iz porodice. Samoisceljenje je startna pozicija za lični razvoj i samospoznaju.

Drugi – Terapeutski , osoba može da radi sa drugim ljudima, prostorom, životinjama, jači je sistem zaštite i znatno veći protok energije.

Treći – Majstor Učitelj, nakon završene obuke osoba može da i da prenosi znanja o energetskom radu drugim ljudima. Neki kažu da se Učitelj ne postaje, već se Učitelj rađa.Osim koučinga (IANLP), NLP radionica, ThetaHealing® sesija i obuka za različite Reiki stilove i nivoe, možete me kontaktirati i za individualne Reiki tretmane.

Za sve ljude dobre volje koji izaberu mene za jednog od svojih Učitelja bilo kog stila Reikija pružam i besplatnu podršku i u vidu zatvorene Facebook grupe u kojoj delim značajne smernice, kanalisane informacije i dodatne materijale koji mogu da služe vašem ličnom i profesionalnom napretku i razvoju.

 

,,Kada te svetlost čačlucne, najbolje u tebi svetlucne.“

Hvala svima su mi pružili priliku i čast da sam jedan od njihovih Učitelja,

Snežana & ELIXIR for SUCCESS